Handtassen op maat

Lees meer

Boeken op maat

Lees meer

Een plaats op het web?

Lees meer

Wij houden van vakwerk...

Lees meer

Code is mijn tweede taal

Lees meer

In deze schoenen wil je wel staan

Lees meer

Handtassen op maat

Handtassen op maat

Ik maak handtassen op maat, een voor een, un par un, met het leder naar uw keuze. U mag er zeker van zijn dat u een uniek stuk in handen heeft, op maat gemaakt. 

Ook al is het geen uniek stuk, toch zijn de reeksmodellen al evenmin bandwerk. Elke stuk is 'uniek in de reeks' en handgemaakt. Misschien verschilt het leder, misschien de grootte of de kleur...

Handgemaakte accessoires met het leder of in de kleur van uw handtas. Bij Uit de Naad gaat niets verloren. Lederresten veranderen in portefeuilles, sleutelhangers, ringen, armbanden... 

Bezoek de website  Uit de naad op Facebook

Uit de Naad

Lederbewerking Uit de Naad

Website voor Liesbeth Haesevoets, lederbewerking.

uitdenaad.be

In deze schoenen wil je wel staan

We maken alles met de hand...

Je kan alles kopen in serie. Behalve handwerk en maatwerk. Wij werken hier alvast niet in serie, maar wel fijn, nauwkeurig en met de hand. Zoals deze schoenen trouwens. Maatwerk van start tot einde. Lees meer op www.uitdenaad.be.

Zet je regio op de kaart

Bewaar je verhalen

Elke regio heeft eigen verhalen.

Elke gemeente, elk dorp, elk gehucht, elke wijk... vertelt een eigen verhaal. Historische verhalen, maar ook volksverhalen, sagen en legenden... of gewoon het verhaal van een mens die iets betekende voor die plaats. Of een gebouw waar zich ooit iets bijzonders heeft voorgedaan. 

Die verhalen gaan jammer genoeg snel verloren. Bij elke mens die sterft, elk gebouw dat tegen de vlakte gaat, verliezen we een boek aan ongeschreven verhalen. Dat is jammer, zeker in de huidige tijd waarin we steeds meer vastleggen en bewaren. 

Verhalen verzamelen en digitaliseren

Vertellen over vroeger en nu

Over heel wat locaties zijn reeds verhalen en geschiedenissen verschenen. Vaak is dat het werk van heemkundigen, volkskundigen of historici die, in veel gevallen door een persoonlijke band met de regio, geschiedenissen hebben uitgediept en opgeschreven. Heel wat verhalen liggen verspreid in plaatselijk verschenen boeken en tijdschriften of in ietwat vergeten heemkundige of folkloristische tijdschriften.  

Andere verhalen liggen vaak voor het grijpen, bij de mensen thuis. We weten het allemaal. Hoe graag vertellen oudere mensen niet over hoe het verleden anders was. 

Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen we je begeleiden, adviseren, maar ook praktisch helpen bij het digitaliseren van die informatie. Hiervoor ontwikkelden we een reeks gepaste digitale gereedschappen om dat werk te versnellen en te vergemakkelijken. 

  • Digitaliseren van documenten
  • Converteren en digitaliseren van film en audio (ook achterhaalde formaten)
  • Omzetten van tekst in afbeeldingen naar bewerkbare tekst
  • Data structureren via gepaste datamodellen
  • ...
    

Verhalen publiceren 

Het doel is niet enkel verzamelen van verhalen, maar ze eveneens toegankelijk maken van een doelpubliek. Naast een centrale online verzamelplaats, kunnen we voor jou ook publiceren op papier in kleine of grote oplages, zelfs gepersonaliseerd... 

Publiceren gaat verder dan enkel teksten uitgeven

Vooraleer een of meerdere verhalen worden gepubliceerd, kunnen we ook zorgen voor het herwerken, nalezen, vertalen, corrigeren en opmaken van de tekst of het beeldmateriaal. Hiervoor hebben we de juiste mensen in huis: schrijvers, historici, fotografen, filmmakers...

  • Webontwikkeling
  • Filmmontage
  • Bewerken van afbeeldingen
  • Copywriting
  • Redactie
  • Opmaak
  • Vertaling
  • ...

Je regio ontsluiten met immersie en nieuwe technologie 

Tekstverwerker met ingebouwde AI

Online en in app stores vind je een massa kleine en grote tools om iets innovatiefs te doen met teksten en foto's. Toch is het niet de technologie die centraal moet staan. Als je een meubelmaker aan het werk zit, zit het verschil ook. niet in de zaag of schroevendraaier die de vakmens gebruikt. Het verschil ligt in een conceptuele en doelgerichte aanpak. Wat wil je bereiken, hoe breng je de verhalen tot leven, hoe breng je ze dichter bij de mens. 

Doel van onze aanpak is immersie en beleving. Hoe dompel je het publiek onder in het verhaal, hoe breng je het verhaal weer tot leven? Natuurlijk staan we niet stil, maar we integreren nieuwe technologieën om alle processen te vergemakkelijken en te vereenvoudigen.

Met onze tekstverwerker kan je met een paar muisklikken publiceren naar een webpagina of ... een boek.

  • Verhalen en beelden ontsluiten via QR-codes of "slimme markeringen"
  • Digitale wandelingen en zoektochten
  • Voorlezen met spraaksynthese van verhalen in een museumomgeving of op een website
  • Vertalen met deep learning
  • Automatische beeldherkenning met AI (kunstmatige intelligentie)
  • Omzetten van tekst in afbeeldingen naar bewerkbare tekst
  • Een geavanceerde tekstverwerker met "tekstbegrip" die automatisch (historische en regionale) verbanden legt met andere teksten en afbeeldingen
  • Augmented reality en virtual reality
  • Dronebeelden
  • 360°-beelden
  • ...

Zoektochten en wandelroutes

Een van onze digitale wandelroutes.

Bij digitaal publiceren denk je natuurlijk meteen aan een website. Dat is natuurlijk niet ongewoon en dat vormt ook een essentieel onderdeel van onze publicatietechniek. Maar een website biedt meer dan enkel maar webpagina's. Achter onze websites zit een doordachte datastructuur die geautomatiseerd publiceren naar diverse "uitvoer"formaten mogelijk maakt: webpagina's, PDF, boek, digitaal magazine, augmented reality, virtual reality, voorlezen... 

Denk bijvoorbeeld aan digitale wandelroutes die personen via hun smartphone kunnen afleggen. Of aan een zoektocht waarbij de vragen en de antwoorden online worden bewaard en berekend. Wie is de winnaar?  

Je kan zo'n wandelroute zelf ontwerpen via ons digitaal gereedschap of je kan samen met ons rond de tafel zetten en een zoektocht op maat ontwikkelen. Een van de grootste die we jaarlijks ontwikkelen is de Zomerzoektocht van Davidsfonds.:  https://www.dezomerzoektocht.be/

Voorbeelden 

Ervaring en tools

XPAIR is een communicatiebureau. Ze werken met een aantal vaste medewerkers en een reeks gespecialiseerde freelancers: auteurs, fotografen, ontwikkelaars, historici.

Books&Bags doet de app/webontwikkeling en heel wat schrijfwerk voor XPAIR. 

Kris Merckx:

  • Auteur Storia: schoolboekenreeks geschiedenis voor ASO, TSO en GO + digitale leermethodes - https://www.storia.be
  • Auteur van meer dan 140 boeken. Een beperkte lijst: https://www.schoolvoorbeeld.be/boeken/
  • Lector UCLL: webontwikkeling, data en AI, multimedia, cultuur en media
  • Opleidingen: master in de geschiedenis, multimedia-realisator, ontwikkelaar van animatiefilm, 3D...
  • ...

Nieuw artikel vandaag

SEO inspecteren

Over SEO heb je ongetwijfeld al veel gehoord. Voor de webmaster betekent dit dat hij/zij door aanpassingen aan de HTML-code de site beter begrijpbaar maakt voor zoekmachines. In boeken of online tutorials over SEO lees je doorgaans dezelfde tips op het vlak van SEO. Maar in veel gevallen lees of hoor je weinig over nieuwe manieren om je pagina's beter te laten scoren. 

Zoekmachineoptimalisatie (Engels: search engine optimization of SEO) houdt in dat je door aanpassingen aan de HTML-code van je webpagina's, aan zoekmachines duidelijker kan maken waarover je webpagina gaat.

1. Hoe werkt een zoekmachine?

Een zoekmachine zoekt niet op het moment dat je een zoekopdracht ingeeft. Google maakt voortdurend een index van het ganse wereldwijde web. Hiervoor zet het bedrijf zoekrobots in. Dat zijn geen Star Wars-achtige robots, maar stukken software die websites bezoeken. 

a. Een eenvoudig stappenplan van de werking van een zoekrobot:

  1. Een zoekrobot bezoekt een website.
  2. Hij leest de HTML-code van die pagina. 
  3. Hij probeert uit te vissen waarover de inhoud van de pagina gaat. 
  4. Hij koppelt de gelezen pagina aan bepaalde zoektermen. 
  5. Het adres van de pagina en de corresponderende zoektermen worden opgeslagen in de databanken van Google. 
  6. Bij het uitlezen van de HTML-code ontdekt de zoekmachine nieuwe links naar andere webpagina's. De zoekrobot herhaalt stap 1 tot 6 voor elke nieuwe link die hij tegenkomt. 

b. Iemand zoekt op Google

  1. Iemand geeft een zoekterm in in Google
  2. De zoekopdracht wordt verzonden naar de servers van Google.
  3. De software van Google past op de zoekopdracht een ingewikkeld zoekalgoritme toe.
  4. Het zoekalgoritme bepaalt (het kan verschillen van gebruiker tot gebruiker) wat jij uit de Google-databank/index te zien krijgt.
  5. De server van Google zet de zoekresultaten om in HTML en stuurt die terug naar de browser van de eindgebruiker.

2. Controleer hoe vaak je site in de Google-index voorkomt

Je kan op heel eenvoudige wijze controleren hoe vaak je site is opgenomen in de Google-index/databank:

Tik de volgende zoekopdracht in in Google:

  1. site:www.mijnsite.be
  2. Google toont meteen het aantal in de index opgenomen resultaten.


3. Tips voor zinvolle metatags

Als je één les hebt gekregen over SEO in je studieloopbaan, dan heb je ongetwijfeld al gehoord over metatags. Dat zijn stukjes HTML-code die je site beter begrijpbaar maken voor Google.

a. Hoe controleren?

Je kan zelf controleren of die in een site of webpagina aanwezig zijn. Zet hiervoor de volgende stappen:

  1. Open de pagina in een browser zoals Google Chrome.
  2. Rechtsklik in de pagina.
  3. Klik op "Paginabron weergeven".
  4. Je krijgt nu de HTML-code van de webpagina te zien.

b. De TITLE-tag

Bovenaan in de code moet je een regeltje vinden dat begint met <title> en eindigt met </title>. Die regel is essentieel. Die regel verschijnt immers ook in Google bij de zoekresultaten. 

De regel in de HTML-code:


De titel in de zoekresultaten van Google:


De title-tag moet voor elke webpagina van je site anders zijn! Anders zou Google kunnen denken dat alle pagina's over hetzelfde onderwerp gaan.

c. De "description"-metatag

Vaak hoor je dat de metatag "keywords" heel belangrijk is. De meeste zoekmachines houden er echter relatief weinig rekening mee omdat webmasters er vaak misbruik van gemaakt hebben om hun site beter te laten scoren. De metatag "description" is veel belangrijker. Vaak gebruikt Google die omschrijving om als tekstje in de zoekresultaten weer te geven.

De tags "author", "description" en "keywords" voor de website www.uitdenaad.be:


De tekst die als "content" bij de tag met de "name" "description" is ingevoerd (zie foto hierboven), verschijnt als tekst in de zoekresultaten bij Google. M.a.w. Google gebruikt de tekst die je zelf hebt ingesteld. 

De site www.uitdenaad.be in Google:


Net zoals de title-tag, moet de description-metatag voor al je webpagina's verschillen. Anders meent Google dat al je pagina's over hetzelfde gaan.

Op  https://webcode.tools/meta-tags-generator kan je metatags en title-tags genereren voor al je webpagina's.

4. Tags voor social media

Een slimme webmaster voegt aan een site ook OG-tags toe. Sociale mediasites zoals Facebook, Twitter en Linkedin, gebruiken deze informatie als jijzelf of iemand anders één van je webpagina's deelt op hun site. 

Met zulke OG (open graph)-tags kan je bijvoorbeeld instellen welke foto in facebook moet verschijnen als iemand één van je webpagina's deelt:

De OG-tags voor de site www.uitdenaad.be:


Het resultaat als je deze pagina deelt op Facebook:


Op  https://webcode.tools/open-graph-generator kan je zelf OG-tags genereren voor elk type informatie.

5. Een afzonderlijke Facebookpagina voor je bedrijf maken, is dom

Een straffe uitspraak de titel hierboven, maar dan weet ik tenminste dat je dit even zal lezen. Als je als bedrijf een website hebt en daarnaast een afzonderlijke facebook-pagina of -groep, dan houd je de mensen weg van je site. Het is alsof één tijdens een uitzending de boodschap zou tonen om naar VTM te kijjken. Snap je?

Bovendien ben je dezelfde informatie meerdere malen online aan het publiceren. Vaak versturen bedrijven ook nog eens een nieuwsbrief, waarin nogmaals de zelfde informatie is opgenomen. 

Om die reden geef ik graag de volgende tips voor het gebruik van sociale media:

  1. Publiceer nieuwe infiormatie enkel op je site (handig als je dan een CMS hebt).
  2. Voorzie elk artikel (pagina) van OG-tags (zie vorig onderdeel).
  3. Voorzien onder elk bericht op je site een "deel"knop voor Facebook, Twitter, Linkedin...
  4. Deel het bericht zelf op sociale media via die "deel"knoppen.
  5. Als een Facebookvriend op het gedeelde bericht klikt, komt hij/zij op je webpagina terecht. 

Tips voor het verzenden van nieuwsbrieven:

  1. Je mag enkel nieuwsbrieven verzenden als de bestemmeling daar zelf om vraagt. Alsof je op je brievenbus niet de sticker "ik wil geen reclame" plakt, maar de sticker "ik wil wel reclame ontvangen". Enkel dan ben je in orde met de GDPR-wetgeving.
  2. Plak in een nieuwsbrief niet een hoop tekst, maar bijvoorbeeld een titel en link naar nieuw gepubliceerde inhouden op je site. Zo komen mogelijke "lezers" effectief op je site terecht.

6. JSON-LD

De meest geavanceerde manier om elk onderdeel van je pagina begrijpelijk te maken voor een "domme" zoekmachine, is door het toevoegen van JSON-LD-data. Dat zijn eveneens stukjes code in de bron van de webpagina die je site leesbaarder maken voor een zoekmachine. 

Hieronder een voorbeeldje:


In het codevoorbeeld in de bovenstaande afbeelding zie je adresgegevens voor het bedrijf achter de website en een soort "schema" over de werking van de site zelf. Voor elk soort gegevens bestaat er wel een bepaald informatieschema. Op  https://webcode.tools/json-ld-generator vind je een tool waarmee je voor je eigen site JSON-LD-code kan genereren. Je kan zo'n blokjes code dus ook zelf maken en aan je webmaster bezorgen. 

7. ROBOTS.TXT

In een robots.txt-bestand op de website kan de webmaster bepalen welke bestanden en/of mappen een zoekmachine al dan niet mag bekijken en opnemen in de index. Hoe dit precies werkt, hoef je niet meteen te weten, maar Google vindt het wel fijn als er effectief zo'n bestand bestaat. 

Controleer of er een robots.txt-bestand bestaat. Controleer of het bestand bestaat voor je eigen site door de domeinnaam in te voeren in de adresbalk van je browser (opgelet: niet in het zoekvenster van Google!), gevolgd door /robots.txt. Samengevat moet het er ongeveer als volgt uitzien:  www.domeinnaam.tld/robots.txt  

8. SITEMAP

Een sitemap is een bestand op een website waarin een lijst met alle links naar de diverse webpagina's van je site zijn opgenomen. Vaak heet dit bestand sitemap.xml of sitemap.php. Ook hier hoef je niet te weten hoe dit in zijn werk gaat, maar het is wel belangrijk dat je site zo'n bestand bevat. Google kan zo makkelijker zien welke pagina's je site allemaal bevat. 

Controleer of het bestand bestaat voor je eigen site door de domeinnaam in te voeren in de adresbalk van je browser (opgelet: niet in het zoekvenster van Google!), gevolgd door /sitemap.xml of /sitemap.php. Samengevat moet het er ongeveer als volgt uitzien:  www.domeinnaam.tld/sitemap.xml  

9. GEAVANCEERDE TIPS, SEO-LESSEN en FILMS

https://www.schoolvoorbeeld.be/cursuswebdesign/SEO

%COPYRIGHT%

Nieuw artikel vandaag

Download het boek

Op dit boek geldt een Creative Commons-licentie. U mag het niet gebruiken voor commerciële doeleinden, geen afgeleide producten van maken en u bent steeds verplicht de naam van de originele auteur te vermelden. Druk- en publicatierechten liggen exclusief bij Procopia, www.drukhier.be

https://www.schoolvoorbeeld.be/nodig/arvrl.pdf

Voorbeelden van VR en AR

Virtuele kunstcollectie

https://www.uitdenaad.be/artcollection/

Zonnestelsel

https://www.schoolvoorbeeld.be/nodig/sly/tele.php

Kerk in 360°

https://www.schoolvoorbeeld.be/nodig/sly/kerk.html

Roteren van 3D-object

https://www.schoolvoorbeeld.be/nodig/sly/orbit.php

360° video

https://www.schoolvoorbeeld.be/nodig/vrtut/vid.php

Colosseum Rome

https://www.schoolvoorbeeld.be/nodig/rome/

360° met hotspots

https://www.schoolvoorbeeld.be/nodig/vrhotspots/

Fysica (valbeweging) met drag en drop

https://jesstelford.github.io/aframe-click-drag-component/physics/

Spaceship

https://www.schoolvoorbeeld.be/nodig/sly/ship.html

Werking van het menselijke oog

https://quote.com/health-insurance/human-eye/

Menselijk lichaam

https://www.zygotebody.com/

Virtual en augmented reality

Virtual Reality

Virtual reality (VR) dompelt de gebruiker helemaal onder in een soort virtuele gesimuleerde omgeving. We spreken van VR-brillen, maar in wezen gaat het om HUD (head-up displays) die het menselijk zicht volledig afsluiten van de echte omgeving. Dat is echter niet altijd het geval. Bij geavanceerde flight simulator neemt de gebruiker plaats in een soort van namaakcockpit. Bij 360* videos/ afbeeldingen kan de gebruiker navigeren door een beeld. Maar uiteraard ziet hij daarnaast ook nog de echte werkelijkheid. VR is een geavanceerde vorm van wat tal van musea al meer dan een eeuw proberen nl. de bezoeker onderdompelen in een andere wereld, iets wat ook de meeste games trachten te doen. Virtual reality dompelt de gebruiker onder in een andere omgeving, een totale immersie. Je kan het begrip immersive interface dus op 2 manieren interpreteren: eentje waarbij de UI opgaat in de werkelijkheid of een systeem waarbij de gebruiker opgaat in de virtuele omgeving. Diverse fabrikanten produceren VR-HUD’s: Oculus Rift, Google Cardboard, HTC Vive, Nokia OZO, Ricoh Theta, GoPro Odyssey, Bublcam, Giroptic...

Augmented reality

Augmented reality op de smartphone: indirecte AR

Augmented reality voegt aan beelden van de werkelijkheid digitale informatie toe. Je kan digitale informatie projecteren op muren van gebouwen. Maar dit betekent nog niet dat elk geprojecteerd beeld een vorm van augmented reality is. Bij AR herkent het computersysteem op een of andere manier de “realiteit” en voegt daar digitale informatie aan toe. 

Tot de oudste voorbeelden behoren de head mounted displays (HMD) of head-up displays (HUD) die gevechtspiloten (F35-piloten) dragen. Het directe beeld van de omgeving dat ze door hun helm en door de ramen van het vliegtuig te zien krijgen, wordt aangevuld met symbolen en/of een kaart. 's Nachts toont de HUD een 3D-wireframe van de omgeving zodat de piloten letterlijk blindelings kunnen vliegen. De software moet m.a.w. "weten" waar de piloot naar kijkt. Hiervoor moet het AR-toestel niet alleen de lokatie van het vliegtuig kennen, maar eveneens voortdurend de kijkrichting (field of view) van de piloot in de gaten houden.  

De piloot krijgt dus directe beelden van de omgeving waarover de computer een gedeeltelijk transparante laag met digitale informatie legt. Google Glasses zijn/waren een gelijkaardig voorbeeld. De directe beelden van de omgeving krijgen een extra laag digitale informatie. ARcontactlenzen bevatten biosensoren. Ze hinderen het normale zicht niet, maar tonen eveneens een glucosemonitor. Ideaal dus voor mensen met diabetes. De lens/lenzen voorziet/n zichzelf van energie via lage radiofrequentie-signalen (RF power) waarmee een kleine hoeveelheid energie kan worden opgewekt, want slechts een paar microwatt zijn nodig om een voor het oog zichtbaar beeld op te bouwen. Het menselijk oog heef immers geen massa licht nodig om informatie te registreren. 

Een van de meest verrassende uitvindingen (uitgevonden door Kazuo Yoshinaka van Nippon Electric Co. in 1986) die stilaan zijn weg naar de markt vindt is de Virtual Retinal Display (VRD). De VRD probjecteert beelden rechtstreeks op het netvlies. Het resulteert in zeer heldere en contrastrijke beelden met hoge resolutie. Omdat aan elk oog een afzonderlijk beeld kan getoond worden, biedt het de mogelijkheid om stereoscopische 3D-beelden te tonen (zie onderdeel "3D"). Het biedt de mogelijkheid om het zicht te "herstellen" van mensen met gezichtsproblemen. 

Op een smartphone spreken we van indirecte AR. De gebruiker kijkt immers niet direct naar de werkelijkheid, maar naar een display waarop camerabeelden worden getoond. Je richt bijvoorbeeld de camera van je smartphone op een gebouw en de software voegt aan het camerabeeld informatie toe over de bouwgeschiedenis. Of je richt je smartphonecamera op een paar schoenen in een winkel en je krijgt er meteen informatie over de prijs en gelijkaardige modellen bij. 

Augmented reality omvat een reeks invoer- en uitvoertechnieken. Om de lokatie van de gebruiker te weten te komen, gebruikt AR-software informatie van allerlei sensoren: GPS-chips, digitaal kompas, tiltsensor, microfoon, camera’s… Door die sensordata te combineren en te analyseren, komt de software te weten waar de gebruiker zich bevindt en in welke richting hij “kijkt”.  

Heel vaak gebruikt AR-software ook image recognitionalgoritmes. Tot de meest bekende AR-toepassingen behoort de mogelijkheid voor het herkennen van QRcodes en AR-markers. Je richt je camera op een “marker” en de software tovert een laag digitale informatie op het camerabeeld. Nieuwe technieken zoals NFC (Near Field Communication) en BLE (Bluetooth Low Energy) openen nog meer perspectieven. 

De manier waarop AR-software digitale informatie toevoegt, loopt uit elkaar van eenvoudige 2D-overlays tot 3D-mapping en zichtbare 3D. Bij de Magic Leap krijgt het de gebruiker het gevoel dat de digitale/virtuele objecten echt aanwezig zijn in de werkelijkheid. Bekende voorbeelden vonden hun weg naar het klassieke boek. De uitgever neemt in zijn boeken AR-markers (een soort van QR-codes) op. Wanneer de lezer die met een smartphone of tablet scant, verschijnt er op de display bijvoorbeeld een “gemapt” 3D-model. Wanneer de gebruiker met zijn toestel rond het boek wandelt, herrekent (mapping) de software het 3D-model op de marker.  

Een voorbeeld van een VR

Open in een andere tab:  https://www.uitdenaad.be/artcollection

Een VR-zonnestelsel

Open het in een andere tab: https://www.schoolvoorbeeld.be/nodig/sly/tele.php

SEO voor beginners

SEO inspecteren

Over SEO heb je ongetwijfeld al veel gehoord. Voor de webmaster betekent dit dat hij/zij door aanpassingen aan de HTML-code de site beter begrijpbaar maakt voor zoekmachines. In boeken of online tutorials over SEO lees je doorgaans dezelfde tips op het vlak van SEO. Maar in veel gevallen lees of hoor je weinig over nieuwe manieren om je pagina's beter te laten scoren.

Zoekmachineoptimalisatie (Engels: search engine optimization of SEO) houdt in dat je door aanpassingen aan de HTML-code van je webpagina's, aan zoekmachines duidelijker kan maken waarover je webpagina gaat.

1. Hoe werkt een zoekmachine?

Een zoekmachine zoekt niet op het moment dat je een zoekopdracht ingeeft. Google maakt voortdurend een index van het ganse wereldwijde web. Hiervoor zet het bedrijf zoekrobots in. Dat zijn geen Star Wars-achtige robots, maar stukken software die websites bezoeken.

a. Een eenvoudig stappenplan van de werking van een zoekrobot:

  1. Een zoekrobot bezoekt een website.
  2. Hij leest de HTML-code van die pagina.
  3. Hij probeert uit te vissen waarover de inhoud van de pagina gaat.
  4. Hij koppelt de gelezen pagina aan bepaalde zoektermen.
  5. Het adres van de pagina en de corresponderende zoektermen worden opgeslagen in de databanken van Google.
  6. Bij het uitlezen van de HTML-code ontdekt de zoekmachine nieuwe links naar andere webpagina's. De zoekrobot herhaalt stap 1 tot 6 voor elke nieuwe link die hij tegenkomt.

b. Iemand zoekt op Google

  1. Iemand geeft een zoekterm in in Google
  2. De zoekopdracht wordt verzonden naar de servers van Google.
  3. De software van Google past op de zoekopdracht een ingewikkeld zoekalgoritme toe.
  4. Het zoekalgoritme bepaalt (het kan verschillen van gebruiker tot gebruiker) wat jij uit de Google-databank/index te zien krijgt.
  5. De server van Google zet de zoekresultaten om in HTML en stuurt die terug naar de browser van de eindgebruiker.

2. Controleer hoe vaak je site in de Google-index voorkomt

Je kan op heel eenvoudige wijze controleren hoe vaak je site is opgenomen in de Google-index/databank:

Tik de volgende zoekopdracht in in Google:

  1. site:www.mijnsite.be
  2. Google toont meteen het aantal in de index opgenomen resultaten.

3. Tips voor zinvolle metatags

Als je één les hebt gekregen over SEO in je studieloopbaan, dan heb je ongetwijfeld al gehoord over metatags. Dat zijn stukjes HTML-code die je site beter begrijpbaar maken voor Google.

a. Hoe controleren?

Je kan zelf controleren of die in een site of webpagina aanwezig zijn. Zet hiervoor de volgende stappen:

  1. Open de pagina in een browser zoals Google Chrome.
  2. Rechtsklik in de pagina.
  3. Klik op "Paginabron weergeven".
  4. Je krijgt nu de HTML-code van de webpagina te zien.

b. De TITLE-tag

Bovenaan in de code moet je een regeltje vinden dat begint met en eindigt met. Die regel is essentieel. Die regel verschijnt immers ook in Google bij de zoekresultaten.

De regel in de HTML-code:

De titel in de zoekresultaten van Google:

De title-tag moet voor elke webpagina van je site anders zijn! Anders zou Google kunnen denken dat alle pagina's over hetzelfde onderwerp gaan.

c. De "description"-metatag

Vaak hoor je dat de metatag "keywords" heel belangrijk is. De meeste zoekmachines houden er echter relatief weinig rekening mee omdat webmasters er vaak misbruik van gemaakt hebben om hun site beter te laten scoren. De metatag "description" is veel belangrijker. Vaak gebruikt Google die omschrijving om als tekstje in de zoekresultaten weer te geven.

De tags "author", "description" en "keywords" voor de website www.uitdenaad.be:

De tekst die als "content" bij de tag met de "name" "description" is ingevoerd (zie foto hierboven), verschijnt als tekst in de zoekresultaten bij Google. M.a.w. Google gebruikt de tekst die je zelf hebt ingesteld.

De site www.uitdenaad.bein Google:

Net zoals de title-tag, moet de description-metatag voor al je webpagina's verschillen. Anders meent Google dat al je pagina's over hetzelfde gaan.

Op https://webcode.tools/meta-tags-generatorkan je metatags en title-tags genereren voor al je webpagina's.

4. Tags voor social media

Een slimme webmaster voegt aan een site ook OG-tags toe. Sociale mediasites zoals Facebook, Twitter en Linkedin, gebruiken deze informatie als jijzelf of iemand anders één van je webpagina's deelt op hun site.

Met zulke OG (open graph)-tags kan je bijvoorbeeld instellen welke foto in facebook moet verschijnen als iemand één van je webpagina's deelt:

De OG-tags voor de site www.uitdenaad.be:

Het resultaat als je deze pagina deelt op Facebook:

Op https://webcode.tools/open-graph-generatorkan je zelf OG-tags genereren voor elk type informatie.

5. Een afzonderlijke Facebookpagina voor je bedrijf maken, is dom

Een straffe uitspraak de titel hierboven, maar dan weet ik tenminste dat je dit even zal lezen. Als je als bedrijf een website hebt en daarnaast een afzonderlijke facebook-pagina of -groep, dan houd je de mensen weg van je site. Het is alsof één tijdens een uitzending de boodschap zou tonen om naar VTM te kijjken. Snap je?

Bovendien ben je dezelfde informatie meerdere malen online aan het publiceren. Vaak versturen bedrijven ook nog eens een nieuwsbrief, waarin nogmaals de zelfde informatie is opgenomen.

Om die reden geef ik graag de volgende tips voor het gebruik van sociale media:

  1. Publiceer nieuwe infiormatie enkel op je site (handig als je dan een CMS hebt).
  2. Voorzie elk artikel (pagina) van OG-tags (zie vorig onderdeel).
  3. Voorzien onder elk bericht op je site een "deel"knop voor Facebook, Twitter, Linkedin...
  4. Deel het bericht zelf op sociale media via die "deel"knoppen.
  5. Als een Facebookvriend op het gedeelde bericht klikt, komt hij/zij op je webpagina terecht.

Tips voor het verzenden van nieuwsbrieven:

  1. Je mag enkel nieuwsbrieven verzenden als de bestemmeling daar zelf om vraagt. Alsof je op je brievenbus niet de sticker "ik wil geen reclame" plakt, maar de sticker "ik wil wel reclame ontvangen". Enkel dan ben je in orde met de GDPR-wetgeving.
  2. Plak in een nieuwsbrief niet een hoop tekst, maar bijvoorbeeld een titel en link naar nieuw gepubliceerde inhouden op je site. Zo komen mogelijke "lezers" effectief op je site terecht.

6. JSON-LD

De meest geavanceerde manier om elk onderdeel van je pagina begrijpelijk te maken voor een "domme" zoekmachine, is door het toevoegen van JSON-LD-data. Dat zijn eveneens stukjes code in de bron van de webpagina die je site leesbaarder maken voor een zoekmachine.

Hieronder een voorbeeldje:

In het codevoorbeeld in de bovenstaande afbeelding zie je adresgegevens voor het bedrijf achter de website en een soort "schema" over de werking van de site zelf. Voor elk soort gegevens bestaat er wel een bepaald informatieschema. Op https://webcode.tools/json-ld-generatorvind je een tool waarmee je voor je eigen site JSON-LD-code kan genereren. Je kan zo'n blokjes code dus ook zelf maken en aan je webmaster bezorgen.

7. ROBOTS.TXT

In een robots.txt-bestand op de website kan de webmaster bepalen welke bestanden en/of mappen een zoekmachine al dan niet mag bekijken en opnemen in de index. Hoe dit precies werkt, hoef je niet meteen te weten, maar Google vindt het wel fijn als er effectief zo'n bestand bestaat.

Controleer of er een robots.txt-bestand bestaat. Controleer of het bestand bestaat voor je eigen site door de domeinnaam in te voeren in de adresbalk van je browser (opgelet: niet in het zoekvenster van Google!), gevolgd door /robots.txt. Samengevat moet het er ongeveer als volgt uitzien: www.domeinnaam.tld/robots.txt

8. SITEMAP

Een sitemap is een bestand op een website waarin een lijst met alle links naar de diverse webpagina's van je site zijn opgenomen. Vaak heet dit bestand sitemap.xml of sitemap.php. Ook hier hoef je niet te weten hoe dit in zijn werk gaat, maar het is wel belangrijk dat je site zo'n bestand bevat. Google kan zo makkelijker zien welke pagina's je site allemaal bevat.

Controleer of het bestand bestaat voor je eigen site door de domeinnaam in te voeren in de adresbalk van je browser (opgelet: niet in het zoekvenster van Google!), gevolgd door /sitemap.xml of /sitemap.php. Samengevat moet het er ongeveer als volgt uitzien: www.domeinnaam.tld/sitemap.xml

Oplossingen voor webdesign

Wat zeggen onze klanten & vrienden?

Jacques D en Anne D.

Liesbeth en Kris zijn innovatief in hun creaties en prettig-empathisch-volhoudend in de aanpak van hun projecten. Ze verstaan de kunst om op maat en met een vakkundig meesterschap, enthousiast kennis over te dragen.

David T.

Een overvloed aan kennis, die met passie en een ongebreidelde liefde voor het vak samengebracht wordt tot een kwalitatief product, om daarna nog eens extra overgoten te worden met een warme "Limburgse" gezelligheid. En dat laatste is iets waar ik als geboren en getogen Limburger toch recht-van-oordeel over heb, me dunkt ?

Voila, ik kan Liesbeth en Kris van Books&Bags niet op een andere manier omschrijven.

Als je de kans hebt, en je bent op zoek naar een product dat in hun expertise past, neem dan zeker eens de tijd om met een van hen (of allebei) een babbeltje te slaan. Ik garandeer u dat alles, wat hierboven beschreven staat, duidelijk zal worden.

Zo gaat dat nu eenmaal bij mensen die doordrongen zijn van datgene wat ze graag doen.

Ed S.

Toen we nog onderwijscollega's waren viel Liesbeth meteen op door haar enorme betrokkenheid bij het welzijn van de leerlingen. Verder was ze een uitmuntende lerares. Later bleek ook nog een ander talent op de voorgrond te komen binnen het domein van de handvaardigheid met het materiaal leder.

Kris was en is zo'n talentrijk man dat hij eigenlijk van alle markten thuis is. Hij is niet alleen de taalkundige en historicus maar eveneens een begenadigd muzikaal man en een computerwizard met daarnaast een meer dan gemiddelde in interesse voor stripverhalen. En last but not least ook meer dan een gemiddelde doe-het-zelver qua renovatiewerken. Beiden gaan ze steeds met volle overgave en passie ervoor om hun doelen te bereiken.

Lisa S.
Liesbeth was mijn (zeer gepassioneerde) leerkracht in het tweede middelbaar. We hadden meteen een klik en zijn steeds contact blijven houden. Tijdens mijn studies Journalistiek startte ze met haar prachtige Uit De Naad en interviewde ik haar hierover. Ze maakte ook een stijlvolle armband en sleutelhanger voor me, op maat gemaakt en met de grootste zorg. Liesbeth is super in alles wat ze doet en doet het vooral met 200% volle goesting. Bovendien is ze ook gewoon een enorm sociale en vlotte dame waarbij je je meteen op je gemak voelt.
Ivan M.
Ik ken Kris en Liesbeth nu ongeveer 17 jaar. Ik ontmoette Kris de eerste keer in de avondschool. Hij gaf er toen les in Adobe Flash. We bleven contact houden en in al die jaren heb Ik Kris, maar ook Liesbeth enorm zien groeien in hetgeen waar ze zo goed in zijn. Beiden zijn zo gepassioneerd en vol overgave met hun vak bezig. We zouden zeggen: “Dat het niet normaal is.” Het is een streling voor het oog om hen bezig te zien. Ze leveren dan ook prachtig werk. Het zijn niet alleen buitengewoon getalenteerde vakmensen, maar ook geweldig warme mensen.
Marc D.
In 2010 heb ik Kris leren kennen als webontwikkelaar voor mijn website. Deze werd door hem volledig op maat geprogrammeerd en was toen al zeer innovatief. Door zijn enorme ervaring, talent en passie voor het vak creëerde hij dan ook een meesterwerk voor ons bedrijf. Ook weten we zijn perfecte service en updates van het programma te waarderen.
Contacteer ons Bel me op 0497 94 40 81 Boeken kopen
Afrekenen