Handtassen op maat

Lees meer

Boeken op maat

Lees meer

Een plaats op het web?

Lees meer

Wij houden van vakwerk...

Lees meer

Code is mijn tweede taal

Lees meer

In deze schoenen wil je wel staan

Lees meer

Zet je regio op de kaart

Bewaar je verhalen

Elke regio heeft eigen verhalen.

Elke gemeente, elk dorp, elk gehucht, elke wijk... vertelt een eigen verhaal. Historische verhalen, maar ook volksverhalen, sagen en legenden... of gewoon het verhaal van een mens die iets betekende voor die plaats. Of een gebouw waar zich ooit iets bijzonders heeft voorgedaan. 

Die verhalen gaan jammer genoeg snel verloren. Bij elke mens die sterft, elk gebouw dat tegen de vlakte gaat, verliezen we een boek aan ongeschreven verhalen. Dat is jammer, zeker in de huidige tijd waarin we steeds meer vastleggen en bewaren. 

Verhalen verzamelen en digitaliseren

Vertellen over vroeger en nu

Over heel wat locaties zijn reeds verhalen en geschiedenissen verschenen. Vaak is dat het werk van heemkundigen, volkskundigen of historici die, in veel gevallen door een persoonlijke band met de regio, geschiedenissen hebben uitgediept en opgeschreven. Heel wat verhalen liggen verspreid in plaatselijk verschenen boeken en tijdschriften of in ietwat vergeten heemkundige of folkloristische tijdschriften.  

Andere verhalen liggen vaak voor het grijpen, bij de mensen thuis. We weten het allemaal. Hoe graag vertellen oudere mensen niet over hoe het verleden anders was. 

Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen we je begeleiden, adviseren, maar ook praktisch helpen bij het digitaliseren van die informatie. Hiervoor ontwikkelden we een reeks gepaste digitale gereedschappen om dat werk te versnellen en te vergemakkelijken. 

 • Digitaliseren van documenten
 • Converteren en digitaliseren van film en audio (ook achterhaalde formaten)
 • Omzetten van tekst in afbeeldingen naar bewerkbare tekst
 • Data structureren via gepaste datamodellen
 • ...
    

Verhalen publiceren 

Het doel is niet enkel verzamelen van verhalen, maar ze eveneens toegankelijk maken van een doelpubliek. Naast een centrale online verzamelplaats, kunnen we voor jou ook publiceren op papier in kleine of grote oplages, zelfs gepersonaliseerd... 

Publiceren gaat verder dan enkel teksten uitgeven

Vooraleer een of meerdere verhalen worden gepubliceerd, kunnen we ook zorgen voor het herwerken, nalezen, vertalen, corrigeren en opmaken van de tekst of het beeldmateriaal. Hiervoor hebben we de juiste mensen in huis: schrijvers, historici, fotografen, filmmakers...

 • Webontwikkeling
 • Filmmontage
 • Bewerken van afbeeldingen
 • Copywriting
 • Redactie
 • Opmaak
 • Vertaling
 • ...

Je regio ontsluiten met immersie en nieuwe technologie 

Tekstverwerker met ingebouwde AI

Online en in app stores vind je een massa kleine en grote tools om iets innovatiefs te doen met teksten en foto's. Toch is het niet de technologie die centraal moet staan. Als je een meubelmaker aan het werk zit, zit het verschil ook. niet in de zaag of schroevendraaier die de vakmens gebruikt. Het verschil ligt in een conceptuele en doelgerichte aanpak. Wat wil je bereiken, hoe breng je de verhalen tot leven, hoe breng je ze dichter bij de mens. 

Doel van onze aanpak is immersie en beleving. Hoe dompel je het publiek onder in het verhaal, hoe breng je het verhaal weer tot leven? Natuurlijk staan we niet stil, maar we integreren nieuwe technologieën om alle processen te vergemakkelijken en te vereenvoudigen.

Met onze tekstverwerker kan je met een paar muisklikken publiceren naar een webpagina of ... een boek.

 • Verhalen en beelden ontsluiten via QR-codes of "slimme markeringen"
 • Digitale wandelingen en zoektochten
 • Voorlezen met spraaksynthese van verhalen in een museumomgeving of op een website
 • Vertalen met deep learning
 • Automatische beeldherkenning met AI (kunstmatige intelligentie)
 • Omzetten van tekst in afbeeldingen naar bewerkbare tekst
 • Een geavanceerde tekstverwerker met "tekstbegrip" die automatisch (historische en regionale) verbanden legt met andere teksten en afbeeldingen
 • Augmented reality en virtual reality
 • Dronebeelden
 • 360°-beelden
 • ...

Zoektochten en wandelroutes

Een van onze digitale wandelroutes.

Bij digitaal publiceren denk je natuurlijk meteen aan een website. Dat is natuurlijk niet ongewoon en dat vormt ook een essentieel onderdeel van onze publicatietechniek. Maar een website biedt meer dan enkel maar webpagina's. Achter onze websites zit een doordachte datastructuur die geautomatiseerd publiceren naar diverse "uitvoer"formaten mogelijk maakt: webpagina's, PDF, boek, digitaal magazine, augmented reality, virtual reality, voorlezen... 

Denk bijvoorbeeld aan digitale wandelroutes die personen via hun smartphone kunnen afleggen. Of aan een zoektocht waarbij de vragen en de antwoorden online worden bewaard en berekend. Wie is de winnaar?  

Je kan zo'n wandelroute zelf ontwerpen via ons digitaal gereedschap of je kan samen met ons rond de tafel zetten en een zoektocht op maat ontwikkelen. Een van de grootste die we jaarlijks ontwikkelen is de Zomerzoektocht van Davidsfonds.:  https://www.dezomerzoektocht.be/

Voorbeelden 

Ervaring en tools

XPAIR is een communicatiebureau. Ze werken met een aantal vaste medewerkers en een reeks gespecialiseerde freelancers: auteurs, fotografen, ontwikkelaars, historici.

Books&Bags doet de app/webontwikkeling en heel wat schrijfwerk voor XPAIR. 

Kris Merckx:

 • Auteur Storia: schoolboekenreeks geschiedenis voor ASO, TSO en GO + digitale leermethodes - https://www.storia.be
 • Auteur van meer dan 140 boeken. Een beperkte lijst: https://www.schoolvoorbeeld.be/boeken/
 • Lector UCLL: webontwikkeling, data en AI, multimedia, cultuur en media
 • Opleidingen: master in de geschiedenis, multimedia-realisator, ontwikkelaar van animatiefilm, 3D...
 • ...

Oplossingen voor webdesign

Wat zeggen onze klanten & vrienden?

Jacques D en Anne D.

Liesbeth en Kris zijn innovatief in hun creaties en prettig-empathisch-volhoudend in de aanpak van hun projecten. Ze verstaan de kunst om op maat en met een vakkundig meesterschap, enthousiast kennis over te dragen.

David T.

Een overvloed aan kennis, die met passie en een ongebreidelde liefde voor het vak samengebracht wordt tot een kwalitatief product, om daarna nog eens extra overgoten te worden met een warme "Limburgse" gezelligheid. En dat laatste is iets waar ik als geboren en getogen Limburger toch recht-van-oordeel over heb, me dunkt ?

Voila, ik kan Liesbeth en Kris van Books&Bags niet op een andere manier omschrijven.

Als je de kans hebt, en je bent op zoek naar een product dat in hun expertise past, neem dan zeker eens de tijd om met een van hen (of allebei) een babbeltje te slaan. Ik garandeer u dat alles, wat hierboven beschreven staat, duidelijk zal worden.

Zo gaat dat nu eenmaal bij mensen die doordrongen zijn van datgene wat ze graag doen.

Ed S.

Toen we nog onderwijscollega's waren viel Liesbeth meteen op door haar enorme betrokkenheid bij het welzijn van de leerlingen. Verder was ze een uitmuntende lerares. Later bleek ook nog een ander talent op de voorgrond te komen binnen het domein van de handvaardigheid met het materiaal leder.

Kris was en is zo'n talentrijk man dat hij eigenlijk van alle markten thuis is. Hij is niet alleen de taalkundige en historicus maar eveneens een begenadigd muzikaal man en een computerwizard met daarnaast een meer dan gemiddelde in interesse voor stripverhalen. En last but not least ook meer dan een gemiddelde doe-het-zelver qua renovatiewerken. Beiden gaan ze steeds met volle overgave en passie ervoor om hun doelen te bereiken.

Lisa S.
Liesbeth was mijn (zeer gepassioneerde) leerkracht in het tweede middelbaar. We hadden meteen een klik en zijn steeds contact blijven houden. Tijdens mijn studies Journalistiek startte ze met haar prachtige Uit De Naad en interviewde ik haar hierover. Ze maakte ook een stijlvolle armband en sleutelhanger voor me, op maat gemaakt en met de grootste zorg. Liesbeth is super in alles wat ze doet en doet het vooral met 200% volle goesting. Bovendien is ze ook gewoon een enorm sociale en vlotte dame waarbij je je meteen op je gemak voelt.
Ivan M.
Ik ken Kris en Liesbeth nu ongeveer 17 jaar. Ik ontmoette Kris de eerste keer in de avondschool. Hij gaf er toen les in Adobe Flash. We bleven contact houden en in al die jaren heb Ik Kris, maar ook Liesbeth enorm zien groeien in hetgeen waar ze zo goed in zijn. Beiden zijn zo gepassioneerd en vol overgave met hun vak bezig. We zouden zeggen: “Dat het niet normaal is.” Het is een streling voor het oog om hen bezig te zien. Ze leveren dan ook prachtig werk. Het zijn niet alleen buitengewoon getalenteerde vakmensen, maar ook geweldig warme mensen.
Marc D.
In 2010 heb ik Kris leren kennen als webontwikkelaar voor mijn website. Deze werd door hem volledig op maat geprogrammeerd en was toen al zeer innovatief. Door zijn enorme ervaring, talent en passie voor het vak creëerde hij dan ook een meesterwerk voor ons bedrijf. Ook weten we zijn perfecte service en updates van het programma te waarderen.
Contacteer ons Bel me op 0497 94 40 81 Boeken kopen
Afrekenen