Zet je regio op de kaart
Bewaar je verhalen
Elke gemeente, elk dorp, elk gehucht, elke wijk... vertelt een eigen verhaal. Historische verhalen, maar ook volksverhalen, sagen en legenden... of gewoon het verhaal van een mens die iets betekende voor die plaats. Of een gebouw waar zich ooit iets bijzonders heeft voorgedaan.
Die verhalen gaan jammer genoeg snel verloren. Bij elke mens die sterft, elk gebouw dat tegen de vlakte gaat, verliezen we een boek aan ongeschreven verhalen. Dat is jammer, zeker in de huidige tijd waarin we steeds meer vastleggen en bewaren.
Verhalen verzamelen en digitaliseren
Over heel wat locaties zijn reeds verhalen en geschiedenissen verschenen. Vaak is dat het werk van heemkundigen, volkskundigen of historici die, in veel gevallen door een persoonlijke band met de regio, geschiedenissen hebben uitgediept en opgeschreven. Heel wat verhalen liggen verspreid in plaatselijk verschenen boeken en tijdschriften of in ietwat vergeten heemkundige of folkloristische tijdschriften.
Andere verhalen liggen vaak voor het grijpen, bij de mensen thuis. We weten het allemaal. Hoe graag vertellen oudere mensen niet over hoe het verleden anders was.
Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen we je begeleiden, adviseren, maar ook praktisch helpen bij het digitaliseren van die informatie. Hiervoor ontwikkelden we een reeks gepaste digitale gereedschappen om dat werk te versnellen en te vergemakkelijken.
- Digitaliseren van documenten
- Converteren en digitaliseren van film en audio (ook achterhaalde formaten)
- Omzetten van tekst in afbeeldingen naar bewerkbare tekst
- Data structureren via gepaste datamodellen
- ...
Verhalen publiceren
Het doel is niet enkel verzamelen van verhalen, maar ze eveneens toegankelijk maken van een doelpubliek. Naast een centrale online verzamelplaats, kunnen we voor jou ook publiceren op papier in kleine of grote oplages, zelfs gepersonaliseerd...
Vooraleer een of meerdere verhalen worden gepubliceerd, kunnen we ook zorgen voor het herwerken, nalezen, vertalen, corrigeren en opmaken van de tekst of het beeldmateriaal. Hiervoor hebben we de juiste mensen in huis: schrijvers, historici, fotografen, filmmakers...
- Webontwikkeling
- Filmmontage
- Bewerken van afbeeldingen
- Copywriting
- Redactie
- Opmaak
- Vertaling
- ...
Je regio ontsluiten met immersie en nieuwe technologie
Online en in app stores vind je een massa kleine en grote tools om iets innovatiefs te doen met teksten en foto's. Toch is het niet de technologie die centraal moet staan. Als je een meubelmaker aan het werk zit, zit het verschil ook. niet in de zaag of schroevendraaier die de vakmens gebruikt. Het verschil ligt in een conceptuele en doelgerichte aanpak. Wat wil je bereiken, hoe breng je de verhalen tot leven, hoe breng je ze dichter bij de mens.
Doel van onze aanpak is immersie en beleving. Hoe dompel je het publiek onder in het verhaal, hoe breng je het verhaal weer tot leven? Natuurlijk staan we niet stil, maar we integreren nieuwe technologieën om alle processen te vergemakkelijken en te vereenvoudigen.
Met onze tekstverwerker kan je met een paar muisklikken publiceren naar een webpagina of ... een boek.
- Verhalen en beelden ontsluiten via QR-codes of "slimme markeringen"
- Digitale wandelingen en zoektochten
- Voorlezen met spraaksynthese van verhalen in een museumomgeving of op een website
- Vertalen met deep learning
- Automatische beeldherkenning met AI (kunstmatige intelligentie)
- Omzetten van tekst in afbeeldingen naar bewerkbare tekst
- Een geavanceerde tekstverwerker met "tekstbegrip" die automatisch (historische en regionale) verbanden legt met andere teksten en afbeeldingen
- Augmented reality en virtual reality
- Dronebeelden
- 360°-beelden
- ...
Zoektochten en wandelroutes
Bij digitaal publiceren denk je natuurlijk meteen aan een website. Dat is natuurlijk niet ongewoon en dat vormt ook een essentieel onderdeel van onze publicatietechniek. Maar een website biedt meer dan enkel maar webpagina's. Achter onze websites zit een doordachte datastructuur die geautomatiseerd publiceren naar diverse "uitvoer"formaten mogelijk maakt: webpagina's, PDF, boek, digitaal magazine, augmented reality, virtual reality, voorlezen...
Denk bijvoorbeeld aan digitale wandelroutes die personen via hun smartphone kunnen afleggen. Of aan een zoektocht waarbij de vragen en de antwoorden online worden bewaard en berekend. Wie is de winnaar?
Je kan zo'n wandelroute zelf ontwerpen via ons digitaal gereedschap of je kan samen met ons rond de tafel zetten en een zoektocht op maat ontwikkelen. Een van de grootste die we jaarlijks ontwikkelen is de Zomerzoektocht van Davidsfonds.: https://www.dezomerzoektocht.be/
Voorbeelden
- Voorbeelden van webontwikkeling: https://www.booksandbags.be/booksandbags/publiceer-online/10/websites
- Voorbeelden van boeken: https://www.booksandbags.be/booksandbags/boeken
- Een virtueel museum: https://www.uitdenaad.be/7/Virtuele%20collectie
- Schrijf mee aan een boek: https://www.drukhier.be/voorspelling/Trailer
- 360°-wandeling: https://www.drukhier.be/voorspelling/locatie
- Film (montage, camerawerk, inkleuring): https://www.hakendover.be/beleef2021/film.php
- ...
Ervaring en tools
XPAIR is een communicatiebureau. Ze werken met een aantal vaste medewerkers en een reeks gespecialiseerde freelancers: auteurs, fotografen, ontwikkelaars, historici.
Books&Bags doet de app/webontwikkeling en heel wat schrijfwerk voor XPAIR.
Kris Merckx:
- Auteur Storia: schoolboekenreeks geschiedenis voor ASO, TSO en GO + digitale leermethodes - https://www.storia.be
- Auteur van meer dan 140 boeken. Een beperkte lijst: https://www.schoolvoorbeeld.be/boeken/
- Lector UCLL: webontwikkeling, data en AI, multimedia, cultuur en media
- Opleidingen: master in de geschiedenis, multimedia-realisator, ontwikkelaar van animatiefilm, 3D...
- ...