Handtassen op maat

Lees meer

Boeken op maat

Lees meer

Een plaats op het web?

Lees meer

Wij houden van vakwerk...

Lees meer

Code is mijn tweede taal

Lees meer

In deze schoenen wil je wel staan

Lees meer

Hakendover 2

Hakendover, het bedevaartdorp 

Historische website voor het dorp Hakendover-Wulmersum.

hakendover.be

Historisch, toeristisch, cultureel...

Een historische of toeristische website

Vermits ik zelf historicus ben, klinkt het nogal logisch dat de eerste site die ik ooit bouwde, een historische website was nl. de website over mijn geboortedorp. Als auteur van de geschiedenisboeken Storia, stond ik mee aan de wieg van de digitale leermethodes van die leermethode. 

Om je een paar voorbeelden te tonen:

  • www.hakendover.be: een site met tijdlijnen, doorzoekbare artikels, geluidsfragmenten, film...
  • www.erfgoud.be: een site met doorzoekbare gelabelde artikels, rubrieken, geluidsfragmenten, 360°-beelden, film, Virtual Reality, Augmented Reality, wandelroutes.... en nog veel meer
  • www.cultuurreizen.be

Nog niet overtuigd of meer info nodig? Contacteer me...

Een kerstverhaal voor jou...

Een kerstverhaal voor jou

Books & Bags wenst je fijne feestdagen! Een zalig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar.

Lees het kerstverhaal

POEZEBUBBEL

Hakendoveris een dorp in de Belgische provincieVlaams-Brabant en een deelgemeente van de stad Tienen. Hakendover is voornamelijk bekend vanwege de jaarlijkse paardenprocessie op paasmaandag. Het ligt ten zuidoosten van Tienen, op de grens van het Hageland en               

Geschiedenis

Onderschrift

Zeyende Distriã.
Schoolopziener de Heer H. J. LOYAERTS,
te Thienen.
De Stad Thienen , Bauterfem, Cumptich,
Hougaerde, Bost, Overlaer, Rommerfom,
Meldert, Neervelp, Oirbeek, Opvelp, Sluy-
fen (L'éctufe ), Vertrijck, Willebringen,
E femael, Goidifenhoven, Haekendover, Wu-
merfom, Neerheylisfem, Opheylisfem , Oplin-
ter, St. Marguerita Hautem, Wommerfom,
Zittaert - Lummen en Autgaerden', Búdingen,
Dormael, Péets, Betz, Graefen, Gusfenho-
ven, Halle- Boyenhoven, Heelenbosch, Melk-
wezer, Neerlinter, Orsmael, Rummen, Zout-
Leeuw (Léau).

Op het Bostveld stond tot de eerste helft van de negentiende eeuw een menhir. Hoe hij verdwenen is blijft een raadsel, maar hij prijkt nog wel op een gravure in het museum van Tienen.

Taalkundig bevindt Hakendover zich op een boogscheut van de Nederlands-Franse taalgrens en dialectaal binnen de zogenaamde Uerdingerlijn (de isoglos die de ich-mich-dialecten van de ik-mij-dialecten scheidt). De nabijheid van de Ro­meinse heerweg Bavai - Keulen onderstreept het belang dat deze plaats in de geschiedenis had. In de directe omgeving van het dorp treffen we drie Romeinse tumuli aan. De kerk, toegewijd aan de Goddelijke Zaligmaker, was in de late Middeleeuwen een bedevaartsoord.

Bezienswaardigheden

Het dorp telt een aantal vierkantshoeven (waaronder de Bosschellenhoeveop het grensgebied met Wommersom die toebehoorde aan de Orde van de Ridders van Malta), een merk­waardige hoeve met zadeldak langs de Sint-Truidensesteenweg, een tweetal 'kastelen' en de merkwaardige Sint-Salvatorbron die op Hemelvaart wordt gewijd (in de volksmond: 'rijstpapkermis'). De Kerk met kerkhofmuur en de pastorij uit 1741 zijn als monument beschermd.

Bedevaartplaats

Heel wat bedevaartplaatsen stammen uit de periode van de Contrareformatie (vb. Scherpenheuvel) of uit de periode van de secularisatie en de heropleving van de volksdevotie in de 19e eeuw (vb. Lourdes). Hakendover is echter een typisch voorbeeld van een middeleeuwse bedevaart­plaats.

De bouwlegende van de Kerk van de Goddelijke Zaligmaker (zie het artikel Dertienmaal) werd voor het eerst op schrift gesteld in 1432 door drie kerkmeesters. De kerk beschikte niet over de noodzakelijke relieken en de bouwlegende (de Goddelijke Zaligmaker was als dertiende werk­man zelf aanwezig bij de bouw van zijn kerk) moest dat gebrek opvangen. De bouwlegende bezorgde de kerk het nodige cachet en vooral in de eerste helft van 15e eeuw steeg het belang van Hakendover als begankenisplaats. Getuigen hiervan zijn de uitbreiding van de kerk in deze periode en het 15e-eeuwse retabel dat de legende aan­schouwelijk voor­stelt.

Als we de kronieken mogen geloven, deden zich hier tal van mirakels voor.

Toch is de legende meer dan zo maar een middeleeuwse uitvinding. Ze bevat duidelijk voor-christelijke elementen. Vooral de cultus van de Drie Maagden of de Drie Gezusters is een motief dat in de streekveelvuldig opduikt. Misschien moet het worden gezien als een kerstening van de drie Keltische godinnen die de 'toegang' naar de andere wereld langs een bron bewaakten.

De bron, de boom en de gewijde aarde (in de meeste bedevaartplaatsen treffen we slechts een van deze motieven aan) zijn als gegeven duidelijk van Keltische of Germaanse oorsprong. Bedevaarders (thans vooral Nederlanders) nemen takjes van de spikdoorn, water van de Salvatorbron en gewijde aarde van het kerkhof mee als remedie tegen of ter voorkoming van allerlei onheil.

Ook de paardenprocessie op paasmaandag draagt iets in zich van een voor-christelijke vruchtbaarheidscultus. De processie begeeft zich over de akkers naar het topje van de Tiense Berg, zowat de 'poort' naar de vruchtbare Haspengouw. Daar stormen de paarden in drie rondjes rond het volk waarna ze de zegen krijgen.

De legende gaf ook het ontstaan aan een merk­waardiger bedevaart, nl. die van het Dertienmaal op 16 en 17 januari. Een volledig Dertienmaal omvat dertien rondjes tussen de kerk van de Goddelijke Zaligmaker en de O.-L.-V.-ten-Steenkapel te Grimde (waar volgens de overlevering de Drie Maagden zouden begraven liggen), in totaal ongeveer 42 km.

In dezelfde periode viert men eveneens het feest van de kerkwijding ("Hakendoverwijn").

Mediabestanden

Wulmersumis een gehucht in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het ligt in Hakendover, een deelgemeente van de stad Tienen. Het ligt anderhalve kilometer ten zuidwesten van het centrum van Hakendover. Het gehucht wordt doorsneden door de spoorlijn Brussel-Luik.

Geschiedenis

Onderschrift

Op de Ferrariskaart uit de jaren 1770 is de plaats weergegeven als het gehucht Wilmersum. Kerkelijk maakte het deel uit van de parochie Hakendover, en juridisch viel het onder de meierij van Geten (in het kwartier van Leuven van het hertogdom Brabant). Op het eind van het ancien régime, tijdens de Franse bezetting, werd het (toen als Vulmersomgespeld) een gemeente in het kanton Hoegaarden van het Dijledepartement. [1]De gemeente werd echter in 1811 al opgeheven en bij Hakendover gevoegd.

Lange tijd had Wulmersum zijn eigen Sint-Dionysiuskapel. Omstreeks 1847 werd de kapel gesloopt voor de aanleg van de spoorweg Brussel - Luik.

Onderschrift

Externe links

  • www.hakendover.be

Gemeente Haekendover. Op Zondag 26 Mei 1907 Groote Vlaamsche Kermis ingericht door de Maatschappij DE ECHTE VRIENDEN gevestigd bij A, HOLSBEEK. 's Namiddags : UITSTAP MET MUZIEK. 's Avonds te 8 uren Groot Zang- en Tooneelfeest gevolgd van Bal. INKOOMPRIJS : 1 plaats 1,00 fr., 2 plaats 0,50 centiemen. Namens bet Bestuur: De Eere-Voorsitter, F. Vollon. De Schrijrers, De Voorzitter, K. Struiven. Stevens en den Baart.

`sqrt(16)`

`sum_(i=1)^n i^3=((n(n+1))/2)^2`

` `

Zet je regio op de kaart

Bewaar je verhalen

Elke regio heeft eigen verhalen.

Elke gemeente, elk dorp, elk gehucht, elke wijk... vertelt een eigen verhaal. Historische verhalen, maar ook volksverhalen, sagen en legenden... of gewoon het verhaal van een mens die iets betekende voor die plaats. Of een gebouw waar zich ooit iets bijzonders heeft voorgedaan. 

Die verhalen gaan jammer genoeg snel verloren. Bij elke mens die sterft, elk gebouw dat tegen de vlakte gaat, verliezen we een boek aan ongeschreven verhalen. Dat is jammer, zeker in de huidige tijd waarin we steeds meer vastleggen en bewaren. 

Verhalen verzamelen en digitaliseren

Vertellen over vroeger en nu

Over heel wat locaties zijn reeds verhalen en geschiedenissen verschenen. Vaak is dat het werk van heemkundigen, volkskundigen of historici die, in veel gevallen door een persoonlijke band met de regio, geschiedenissen hebben uitgediept en opgeschreven. Heel wat verhalen liggen verspreid in plaatselijk verschenen boeken en tijdschriften of in ietwat vergeten heemkundige of folkloristische tijdschriften.  

Andere verhalen liggen vaak voor het grijpen, bij de mensen thuis. We weten het allemaal. Hoe graag vertellen oudere mensen niet over hoe het verleden anders was. 

Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen we je begeleiden, adviseren, maar ook praktisch helpen bij het digitaliseren van die informatie. Hiervoor ontwikkelden we een reeks gepaste digitale gereedschappen om dat werk te versnellen en te vergemakkelijken. 

  • Digitaliseren van documenten
  • Converteren en digitaliseren van film en audio (ook achterhaalde formaten)
  • Omzetten van tekst in afbeeldingen naar bewerkbare tekst
  • Data structureren via gepaste datamodellen
  • ...
    

Verhalen publiceren 

Het doel is niet enkel verzamelen van verhalen, maar ze eveneens toegankelijk maken van een doelpubliek. Naast een centrale online verzamelplaats, kunnen we voor jou ook publiceren op papier in kleine of grote oplages, zelfs gepersonaliseerd... 

Publiceren gaat verder dan enkel teksten uitgeven

Vooraleer een of meerdere verhalen worden gepubliceerd, kunnen we ook zorgen voor het herwerken, nalezen, vertalen, corrigeren en opmaken van de tekst of het beeldmateriaal. Hiervoor hebben we de juiste mensen in huis: schrijvers, historici, fotografen, filmmakers...

  • Webontwikkeling
  • Filmmontage
  • Bewerken van afbeeldingen
  • Copywriting
  • Redactie
  • Opmaak
  • Vertaling
  • ...

Je regio ontsluiten met immersie en nieuwe technologie 

Tekstverwerker met ingebouwde AI

Online en in app stores vind je een massa kleine en grote tools om iets innovatiefs te doen met teksten en foto's. Toch is het niet de technologie die centraal moet staan. Als je een meubelmaker aan het werk zit, zit het verschil ook. niet in de zaag of schroevendraaier die de vakmens gebruikt. Het verschil ligt in een conceptuele en doelgerichte aanpak. Wat wil je bereiken, hoe breng je de verhalen tot leven, hoe breng je ze dichter bij de mens. 

Doel van onze aanpak is immersie en beleving. Hoe dompel je het publiek onder in het verhaal, hoe breng je het verhaal weer tot leven? Natuurlijk staan we niet stil, maar we integreren nieuwe technologieën om alle processen te vergemakkelijken en te vereenvoudigen.

Met onze tekstverwerker kan je met een paar muisklikken publiceren naar een webpagina of ... een boek.

  • Verhalen en beelden ontsluiten via QR-codes of "slimme markeringen"
  • Digitale wandelingen en zoektochten
  • Voorlezen met spraaksynthese van verhalen in een museumomgeving of op een website
  • Vertalen met deep learning
  • Automatische beeldherkenning met AI (kunstmatige intelligentie)
  • Omzetten van tekst in afbeeldingen naar bewerkbare tekst
  • Een geavanceerde tekstverwerker met "tekstbegrip" die automatisch (historische en regionale) verbanden legt met andere teksten en afbeeldingen
  • Augmented reality en virtual reality
  • Dronebeelden
  • 360°-beelden
  • ...

Zoektochten en wandelroutes

Een van onze digitale wandelroutes.

Bij digitaal publiceren denk je natuurlijk meteen aan een website. Dat is natuurlijk niet ongewoon en dat vormt ook een essentieel onderdeel van onze publicatietechniek. Maar een website biedt meer dan enkel maar webpagina's. Achter onze websites zit een doordachte datastructuur die geautomatiseerd publiceren naar diverse "uitvoer"formaten mogelijk maakt: webpagina's, PDF, boek, digitaal magazine, augmented reality, virtual reality, voorlezen... 

Denk bijvoorbeeld aan digitale wandelroutes die personen via hun smartphone kunnen afleggen. Of aan een zoektocht waarbij de vragen en de antwoorden online worden bewaard en berekend. Wie is de winnaar?  

Je kan zo'n wandelroute zelf ontwerpen via ons digitaal gereedschap of je kan samen met ons rond de tafel zetten en een zoektocht op maat ontwikkelen. Een van de grootste die we jaarlijks ontwikkelen is de Zomerzoektocht van Davidsfonds.:  https://www.dezomerzoektocht.be/

Voorbeelden 

Ervaring en tools

XPAIR is een communicatiebureau. Ze werken met een aantal vaste medewerkers en een reeks gespecialiseerde freelancers: auteurs, fotografen, ontwikkelaars, historici.

Books&Bags doet de app/webontwikkeling en heel wat schrijfwerk voor XPAIR. 

Kris Merckx:

  • Auteur Storia: schoolboekenreeks geschiedenis voor ASO, TSO en GO + digitale leermethodes - https://www.storia.be
  • Auteur van meer dan 140 boeken. Een beperkte lijst: https://www.schoolvoorbeeld.be/boeken/
  • Lector UCLL: webontwikkeling, data en AI, multimedia, cultuur en media
  • Opleidingen: master in de geschiedenis, multimedia-realisator, ontwikkelaar van animatiefilm, 3D...
  • ...

Francois Simons

Francois Simons

François Simons baat al een 'eeuwigheid' een gelegenheidscafé uit langs de Processieweg.

Eigenlijk heet hij Hugo, maar iedereen zegt François. Zoiets kom je alleen maar in Hakendover tegen. Iedereen? Zijn vrouw Agnes spreekt hem meestal aan met "Simons", zoals zo wat iedereen doet tijdens de paasdagen. François is bijzonder fier op zijn café en zijn 'Hollanders' die jaarlijks blijven overnachten.

Tot voor een tiental jaar toverde Simons zijn eigen woonkamer om in een gelegenheidscafé. Thans is het café verhuisd naar een speciaal daarvoor omgebouwde stal aan de overkant van de straat.

Francois Simons

Francois Simons

François Simons baat al een 'eeuwigheid' een gelegenheidscafé uit langs de Processieweg.

Eigenlijk heet hij Hugo, maar iedereen zegt François. Zoiets kom je alleen maar in Hakendover tegen. Iedereen? Zijn vrouw Agnes spreekt hem meestal aan met "Simons", zoals zo wat iedereen doet tijdens de paasdagen. François is bijzonder fier op zijn café en zijn 'Hollanders' die jaarlijks blijven overnachten.

Tot voor een tiental jaar toverde Simons zijn eigen woonkamer om in een gelegenheidscafé. Thans is het café verhuisd naar een speciaal daarvoor omgebouwde stal aan de overkant van de straat.

Volksgeloof

Volksverhalen

In het boek "De wereld van Soo Moereman", laat de schrijver Gerard Walschap "Soo" aan het woord, een oude dorpeling die zijn buren het ene straffe spook- en heksenverhaal na elkaar vertelt. Tien avonden lang. 

Het geloof in geesten, weerwolven, heksen... en andere bovennatuurlijke wezens of mensen met bovennatuurlijke krachten is niet nieuw. Het is eeuwenoud en komt in alle culturen voor. 

Een aantal kenmerken lijken steevast terug te komen: 

  • heksen beschikken over magische krachten, kunnen zich snel over grote afstanden verplaatsen en kunnen zich in een dier veranderen
  • weerwolven zijn mensen die op bepaalde momenten in een wolf veranderen
  • vampiers zijn overleden mensen die 's nachts veranderen in bloeddorstige vleermuizen
  • geesten zijn overleden mensen die terugkeren om iets goed te maken, of iets aan te duiden. Hun taak als mens is nog niet volbracht en daarom keren ze terug tot iemand hen helpt hun "rust" te vinden.

In vroeger tijd brachten de mensen de koude winteravonden door met het vertellen van allerhande verhalen. Het waren anekdotes, leuke voorvallen die één of andere vriend, kennis of familielid waren overkomen oftewel jeugdherinneringen uit de "goeie ouwe tijd". Andere verhalen bezorgden de bijgelovige dorpelingen koude rillingen en maakten dat de luisteraars 's avonds met rasse schreden huiswaarts keerden. Dat waren de verhalen die men in de volkskunde "volksverhalen" placht te noemen, vertelsels die de angst voor het donker en het onbekende belichten. En duisternis was vroeger alomtegenwoordig. De moderne mens is niet bij machte zich voor te stellen hoe donker het toen 's nachts wel was: geen auto's, geen straatverlichting... Het donker kan de meest nuchtere moderne mens wel eens de stuipen op het lijf jagen en dat was zeker zo voor de bijgelovige mensen uit die tijd.

Paar interessante links met lokale volksverhalen:

Oplossingen voor webdesign

Wat zeggen onze klanten & vrienden?

Jacques D en Anne D.

Liesbeth en Kris zijn innovatief in hun creaties en prettig-empathisch-volhoudend in de aanpak van hun projecten. Ze verstaan de kunst om op maat en met een vakkundig meesterschap, enthousiast kennis over te dragen.

David T.

Een overvloed aan kennis, die met passie en een ongebreidelde liefde voor het vak samengebracht wordt tot een kwalitatief product, om daarna nog eens extra overgoten te worden met een warme "Limburgse" gezelligheid. En dat laatste is iets waar ik als geboren en getogen Limburger toch recht-van-oordeel over heb, me dunkt ?

Voila, ik kan Liesbeth en Kris van Books&Bags niet op een andere manier omschrijven.

Als je de kans hebt, en je bent op zoek naar een product dat in hun expertise past, neem dan zeker eens de tijd om met een van hen (of allebei) een babbeltje te slaan. Ik garandeer u dat alles, wat hierboven beschreven staat, duidelijk zal worden.

Zo gaat dat nu eenmaal bij mensen die doordrongen zijn van datgene wat ze graag doen.

Ed S.

Toen we nog onderwijscollega's waren viel Liesbeth meteen op door haar enorme betrokkenheid bij het welzijn van de leerlingen. Verder was ze een uitmuntende lerares. Later bleek ook nog een ander talent op de voorgrond te komen binnen het domein van de handvaardigheid met het materiaal leder.

Kris was en is zo'n talentrijk man dat hij eigenlijk van alle markten thuis is. Hij is niet alleen de taalkundige en historicus maar eveneens een begenadigd muzikaal man en een computerwizard met daarnaast een meer dan gemiddelde in interesse voor stripverhalen. En last but not least ook meer dan een gemiddelde doe-het-zelver qua renovatiewerken. Beiden gaan ze steeds met volle overgave en passie ervoor om hun doelen te bereiken.

Lisa S.
Liesbeth was mijn (zeer gepassioneerde) leerkracht in het tweede middelbaar. We hadden meteen een klik en zijn steeds contact blijven houden. Tijdens mijn studies Journalistiek startte ze met haar prachtige Uit De Naad en interviewde ik haar hierover. Ze maakte ook een stijlvolle armband en sleutelhanger voor me, op maat gemaakt en met de grootste zorg. Liesbeth is super in alles wat ze doet en doet het vooral met 200% volle goesting. Bovendien is ze ook gewoon een enorm sociale en vlotte dame waarbij je je meteen op je gemak voelt.
Ivan M.
Ik ken Kris en Liesbeth nu ongeveer 17 jaar. Ik ontmoette Kris de eerste keer in de avondschool. Hij gaf er toen les in Adobe Flash. We bleven contact houden en in al die jaren heb Ik Kris, maar ook Liesbeth enorm zien groeien in hetgeen waar ze zo goed in zijn. Beiden zijn zo gepassioneerd en vol overgave met hun vak bezig. We zouden zeggen: “Dat het niet normaal is.” Het is een streling voor het oog om hen bezig te zien. Ze leveren dan ook prachtig werk. Het zijn niet alleen buitengewoon getalenteerde vakmensen, maar ook geweldig warme mensen.
Marc D.
In 2010 heb ik Kris leren kennen als webontwikkelaar voor mijn website. Deze werd door hem volledig op maat geprogrammeerd en was toen al zeer innovatief. Door zijn enorme ervaring, talent en passie voor het vak creëerde hij dan ook een meesterwerk voor ons bedrijf. Ook weten we zijn perfecte service en updates van het programma te waarderen.
Contacteer ons Bel me op 0497 94 40 81 Boeken kopen
Afrekenen