Handtassen op maat

Lees meer

Boeken op maat

Lees meer

Een plaats op het web?

Lees meer

Wij houden van vakwerk...

Lees meer

Code is mijn tweede taal

Lees meer

In deze schoenen wil je wel staan

Lees meer

Ted Nelson en Windows...

Ted Nelson en project XANADU

Het boek "literary machines".

De Amerikaanse wetenschapper Vannevar Bush (1890–1974) publiceerde in 1945 het essay " As We May Think". Hij  beschreef de Memex (Memory Extender), een toestel dat op basis van microfilms alle belangrijke gegevens zou opslaan. In zijn concept moest de informatie zo worden georganiseerd dat ze snel kon worden opgeroepen en geraadpleegd. Het zou leiden tot nieuwe encyclopediesystemen met een ‘vlechtwerk van associatieve sporen’ die je met de Memex zou kunnen uitlezen. 

Ted Nelson (1937) startte in 1960 met een gelijksoortig concept op basis van computertechnologie dat hij Project Xanadu doopte. In eigen beheer gaf de visionaire Nelson boeken uit om zijn ideeën uit de doeken te doen. Een daarvan is het boek "Literary Machines" waarin hij zijn project XANADU, een systeem waarmee digitale documenten via hyperlinks aan elkaar werden gekoppeld, uit de doeken deed. Hij tikte het in op een tikmachine en voorzag het zelf van tekeningen en illustraties om zijn ideeën figuurlijk vorm te geven. Op één van de bladzijden van het boek vond ik een tekening die een vroege versie lijkt van het "Windows"-logo van Microsoft.

Bedacht Microsoft de naam "Windows" dan niet? De naam lag eigenlijk voor het oprapen toen Microsoft de eerste versie van Windows lanceerde in 1985. Initieel kozen ze voor de naam "Interface Manager", maar Windows lag meer voor de hand omdat ze de inhoud van programma's en documenten letterlijk in "vensters" weergaven (en nog steeds geven). Ze waren zeker niet de eerste om met dat idee op de proppen te komen. 

In de jaren 1970 startte XEROX met de ontwikkeling van een computer voor persoonlijk gebruik (pc). Het was de eerste computer met een grafische gebruikersinterface (GUI) en een virtueel bureaublad als schermmetafoor. Veel ideeën van deze eerste GUI leefden en leven door in latere besturingssystemen zoals Microsoft Windows, Linux KDE en GNOME en Mac OS. Het virtuele bureaublad had vensters, aanklikbare iconen, uitklapmenu’s voor terugkerende taken zoals het openen, verplaatsen of verwijderen van bestanden (WIMP = Windows, Icons, Menu's, Pointing devices).. 

De naam Windows hing dus al een tijd in de lucht vooraleer Microsoft er mee aan de haal ging. Maar de tekening in het boek van Nelson lijkt wel een ontwerptekening van het logo dat Microsoft er later voor ontwierp. Maar ook dat logo zelf is natuurlijk behoorlijk voor de hand liggend. 

Windows, inclusief het latere logo van Microsoft.

Bibliografie

Nelson T., " Literary machines. The report on, and of, project XANADU concerning word processing, electronic publishing, hypertext, thinkertoys, tomorrow's intellectual revolution, and certain other topics including knowledge, education and freedom",XOC, 1981, p..
Merckx K., "Uit het hoofd. Een geschiedenis van de menselijke intelligentie", 2022.

Oplossingen voor webdesign

Wat zeggen onze klanten & vrienden?

Jacques D en Anne D.

Liesbeth en Kris zijn innovatief in hun creaties en prettig-empathisch-volhoudend in de aanpak van hun projecten. Ze verstaan de kunst om op maat en met een vakkundig meesterschap, enthousiast kennis over te dragen.

David T.

Een overvloed aan kennis, die met passie en een ongebreidelde liefde voor het vak samengebracht wordt tot een kwalitatief product, om daarna nog eens extra overgoten te worden met een warme "Limburgse" gezelligheid. En dat laatste is iets waar ik als geboren en getogen Limburger toch recht-van-oordeel over heb, me dunkt ?

Voila, ik kan Liesbeth en Kris van Books&Bags niet op een andere manier omschrijven.

Als je de kans hebt, en je bent op zoek naar een product dat in hun expertise past, neem dan zeker eens de tijd om met een van hen (of allebei) een babbeltje te slaan. Ik garandeer u dat alles, wat hierboven beschreven staat, duidelijk zal worden.

Zo gaat dat nu eenmaal bij mensen die doordrongen zijn van datgene wat ze graag doen.

Ed S.

Toen we nog onderwijscollega's waren viel Liesbeth meteen op door haar enorme betrokkenheid bij het welzijn van de leerlingen. Verder was ze een uitmuntende lerares. Later bleek ook nog een ander talent op de voorgrond te komen binnen het domein van de handvaardigheid met het materiaal leder.

Kris was en is zo'n talentrijk man dat hij eigenlijk van alle markten thuis is. Hij is niet alleen de taalkundige en historicus maar eveneens een begenadigd muzikaal man en een computerwizard met daarnaast een meer dan gemiddelde in interesse voor stripverhalen. En last but not least ook meer dan een gemiddelde doe-het-zelver qua renovatiewerken. Beiden gaan ze steeds met volle overgave en passie ervoor om hun doelen te bereiken.

Lisa S.
Liesbeth was mijn (zeer gepassioneerde) leerkracht in het tweede middelbaar. We hadden meteen een klik en zijn steeds contact blijven houden. Tijdens mijn studies Journalistiek startte ze met haar prachtige Uit De Naad en interviewde ik haar hierover. Ze maakte ook een stijlvolle armband en sleutelhanger voor me, op maat gemaakt en met de grootste zorg. Liesbeth is super in alles wat ze doet en doet het vooral met 200% volle goesting. Bovendien is ze ook gewoon een enorm sociale en vlotte dame waarbij je je meteen op je gemak voelt.
Ivan M.
Ik ken Kris en Liesbeth nu ongeveer 17 jaar. Ik ontmoette Kris de eerste keer in de avondschool. Hij gaf er toen les in Adobe Flash. We bleven contact houden en in al die jaren heb Ik Kris, maar ook Liesbeth enorm zien groeien in hetgeen waar ze zo goed in zijn. Beiden zijn zo gepassioneerd en vol overgave met hun vak bezig. We zouden zeggen: “Dat het niet normaal is.” Het is een streling voor het oog om hen bezig te zien. Ze leveren dan ook prachtig werk. Het zijn niet alleen buitengewoon getalenteerde vakmensen, maar ook geweldig warme mensen.
Marc D.
In 2010 heb ik Kris leren kennen als webontwikkelaar voor mijn website. Deze werd door hem volledig op maat geprogrammeerd en was toen al zeer innovatief. Door zijn enorme ervaring, talent en passie voor het vak creëerde hij dan ook een meesterwerk voor ons bedrijf. Ook weten we zijn perfecte service en updates van het programma te waarderen.
Contacteer ons Bel me op 0497 94 40 81 Boeken kopen
Afrekenen