Handtassen op maat

Lees meer

Boeken op maat

Lees meer

Een plaats op het web?

Lees meer

Wij houden van vakwerk...

Lees meer

Code is mijn tweede taal

Lees meer

In deze schoenen wil je wel staan

Lees meer

We staan in de gazet

Interview in Passe-Partout  

Je zal jongeren binnen pakweg 5 jaar nauwelijks nog kunnen overtuigen om een taal te leren

Kris Merckx, historicus, zelfstandig webontwikkelaar, auteur en lector aan UCLL.

Je publiceerde dit jaar al twee boeken over je geboortedorp Hakendover en je maakte een film? Dat is een vrij hoge productie, niet?

Dat lijkt zo, maar ze vroegen in vergelijking met mijn vorige boeken, relatief weinig schrijfwerk. De boeken bevatten foto's uit de periode 1800-1950 en het tweede deel uit de periode 1950-1980. De kopers waren vooral enthousiast omdat het boek hoofdzakelijk foto's bevatte. Het was tevens een hart onder de riem omdat het dorp al twee jaar op rij de paardenprocessie moest missen. Voor zowel het boek als de film gebruikte ik AI voor het inkleuren van de zwartwit beelden.

Je geeft les over AI aan UCLL te Leuven. Wat moet ik me daar precies bij voorstellen? Voor velen lijkt AI een beetje een toverwoord.

AI is niet in 1-2-3 uit te leggen. Het komt er ruwweg op neer dat computers nu zaken kunnen die vroeger enkel door mensen konden worden uitgevoerd: auto rijden, teksten schrijven en vertalen... Het is meer dan het repetitief uitvoeren van taken zoals je robots ziet doen in de autoproductie. Het grote verschil is dat AI-software in staat is om taken zelfstandig te leren, via 'machine learning'. Je moet als programmeur dus niet meer alle stapjes programmeren. In grote lijnen kan je twee technieken gebruiken. Bij de ene techniek geef je een massa voorbeelden aan de AI, bijvoorbeeld foto's van dieren gefotografeerd uit alle mogelijke invalshoeken of verschillende verschijningsvormen. Je geeft aan elke foto een 'label'. Je zegt bijvoorbeeld: dit is een koe, dit is een hond... Gaandeweg leert de software dan dezelfde 'objecten' herkennen op andere foto's. Bij de andere techniek, plaatst de software zelf objecten in groepen. Zo'n beetje zoals de was sorteren als je dit nog nooit zag doen.

Als ik het goed begrijp, gaat het dus niet om het automatiseren van handenarbeid, maar van taken waarvoor je tot nog toe opgeleide mensen nodig had?

Dat klopt. Welke impact het zal hebben op de werkgelegenheid daar staan wij, en vooral de politici, veel te weinig bij stil. Sommigen gaan ervan uit dat binnen de 10 jaar ongeveer de helft van de huidige jobs waarvoor een hogere opleiding is vereist, zal verdwijnen. In Amerikaanse kranten en op Wikipedia worden al jaren tienduizenden artikels geschreven door AI-software. Aanvankelijk lachte iedereen met Google Translate. Maar ondertussen heeft die software letterlijk al veel 'geleerd'. Het alternatief DeepL stuurt op dit moment tal van vertaalbureaus richting bankroet. Ik ben ervan overtuigd dat je binnen pakweg 5 jaar jongeren nog nauwelijks zal kunnen overtuigen om zich in te zetten voor het leren van een taal. Dat zal op zeer korte tijd een enorme uitdaging worden voor het onderwijs.

Zeker als smartphones via de oortjes en de microfoon vreemde talen in real time zullen vertalen, zelfs met behoud van het stemprofiel van de spreker!

Oplossingen voor webdesign

Wat zeggen onze klanten & vrienden?

Jacques D en Anne D.

Liesbeth en Kris zijn innovatief in hun creaties en prettig-empathisch-volhoudend in de aanpak van hun projecten. Ze verstaan de kunst om op maat en met een vakkundig meesterschap, enthousiast kennis over te dragen.

David T.

Een overvloed aan kennis, die met passie en een ongebreidelde liefde voor het vak samengebracht wordt tot een kwalitatief product, om daarna nog eens extra overgoten te worden met een warme "Limburgse" gezelligheid. En dat laatste is iets waar ik als geboren en getogen Limburger toch recht-van-oordeel over heb, me dunkt ?

Voila, ik kan Liesbeth en Kris van Books&Bags niet op een andere manier omschrijven.

Als je de kans hebt, en je bent op zoek naar een product dat in hun expertise past, neem dan zeker eens de tijd om met een van hen (of allebei) een babbeltje te slaan. Ik garandeer u dat alles, wat hierboven beschreven staat, duidelijk zal worden.

Zo gaat dat nu eenmaal bij mensen die doordrongen zijn van datgene wat ze graag doen.

Ed S.

Toen we nog onderwijscollega's waren viel Liesbeth meteen op door haar enorme betrokkenheid bij het welzijn van de leerlingen. Verder was ze een uitmuntende lerares. Later bleek ook nog een ander talent op de voorgrond te komen binnen het domein van de handvaardigheid met het materiaal leder.

Kris was en is zo'n talentrijk man dat hij eigenlijk van alle markten thuis is. Hij is niet alleen de taalkundige en historicus maar eveneens een begenadigd muzikaal man en een computerwizard met daarnaast een meer dan gemiddelde in interesse voor stripverhalen. En last but not least ook meer dan een gemiddelde doe-het-zelver qua renovatiewerken. Beiden gaan ze steeds met volle overgave en passie ervoor om hun doelen te bereiken.

Lisa S.
Liesbeth was mijn (zeer gepassioneerde) leerkracht in het tweede middelbaar. We hadden meteen een klik en zijn steeds contact blijven houden. Tijdens mijn studies Journalistiek startte ze met haar prachtige Uit De Naad en interviewde ik haar hierover. Ze maakte ook een stijlvolle armband en sleutelhanger voor me, op maat gemaakt en met de grootste zorg. Liesbeth is super in alles wat ze doet en doet het vooral met 200% volle goesting. Bovendien is ze ook gewoon een enorm sociale en vlotte dame waarbij je je meteen op je gemak voelt.
Ivan M.
Ik ken Kris en Liesbeth nu ongeveer 17 jaar. Ik ontmoette Kris de eerste keer in de avondschool. Hij gaf er toen les in Adobe Flash. We bleven contact houden en in al die jaren heb Ik Kris, maar ook Liesbeth enorm zien groeien in hetgeen waar ze zo goed in zijn. Beiden zijn zo gepassioneerd en vol overgave met hun vak bezig. We zouden zeggen: “Dat het niet normaal is.” Het is een streling voor het oog om hen bezig te zien. Ze leveren dan ook prachtig werk. Het zijn niet alleen buitengewoon getalenteerde vakmensen, maar ook geweldig warme mensen.
Marc D.
In 2010 heb ik Kris leren kennen als webontwikkelaar voor mijn website. Deze werd door hem volledig op maat geprogrammeerd en was toen al zeer innovatief. Door zijn enorme ervaring, talent en passie voor het vak creëerde hij dan ook een meesterwerk voor ons bedrijf. Ook weten we zijn perfecte service en updates van het programma te waarderen.
Contacteer ons Bel me op 0497 94 40 81 Boeken kopen
Afrekenen