Uit het hoofd

Boek - uit het hoofd

Bezoek het online lesmateriaal!

Inhoud van het boek

Omslag van het boek.

Welk voordeel biedt het ons evolutionair gezien om informatie te kunnen onthouden? Waarom verzamelen grote techbedrijven zoals Google en Facebook massa‚Äôs data? Hoe komt het dat 90% van alle data die de mens doorheen de geschiedenis produceerde, stamt uit het laatste decennium? De werktuigen en technieken die de mens bedacht, dienden niet enkel om het werk te verlichten maar ook om onze hersenarbeid te verminderen. Het schrift ontlastte de belastingcontroleurs in het Oude Egypte van heel wat geheugenwerk. In het oude Babylon bedacht men indexeringstechnieken om tussen de massa kleitabletten informatie snel terug te kunnen vinden. Intelligentie heeft te maken met informatieverwerking, met waarneming, maar ook met groepsgedrag. Op bepaalde momenten in de menselijke geschiedenis is de herseninhoud niet toe-, maar afgenomen. Hoe komt dit? Zal kunstmatige intelligentie in de toekomst ons denkvermogen overnemen? 

De auteur

Kris Merckx is historicus, actief als webontwikkelaar en auteur van tientallen boeken. Hij is docent multimedia en websiteontwikkeling aan de University colleges Leuven-Limburg. Hij doet daar onderzoek naar onder meer augmented reality en brain computer interfaces. Op de website bij dit boek vind je updates en nieuwsberichten over de nieuwste ontwikkelingen die in dit boek aan bod komen

AI en taal

Bezoek het online lesmateriaal!

Don't shoot me, I'm only the piano player. - AI en taal

Vertalers en tolken schreeuwden moord en brand na mijn opmerking in een artikel in De Morgen, dat de toekomst van vertalers en tolken, het beroep dan toch, onzeker is. Met de komst van taalmodellen zoals GPT-3 gebaseerd op transformatoren in machine learning, is echter niet alleen de toekomst van het beroep van vertaler onzeker, maar lijken ook andere taalvaardigheden binnen handbereik voor machines.  De co-writer van Quillbot bijvoorbeeld kan teksten niet alleen herschrijven (probeer dan maar eens plagiaat te ontdekken) maar ook samenvatten. De schoolgaande jeugd heeft het alvast een pak makkelijker. Waarom zouden ze nog leren vertalen? Of waarom zouden ze nog leren teksten schrijven in een andere taal? Samenvattingen maken van moeilijke zakelijke teksten? 

De tools die je in de film hieronder aan het werk ziet, bestonden 3 jaar geleden nog niet. Dit is waar we nu staan. De mensen die mijn uitspraak afdeden als klinkklare onzin, bekijk het filmpje even. Don't shoot me, I'm only the piano player.

Teksten schrijven - copywriting

Vertalen, parafraseren, samenvatten

Afrekenen